loading

Kako se navaditi na zobno protezo?

Zobna proteza je zelo osebna zadeva; vsak človek nošenje zobne proteze dojema na svoj edinstven način, pa vendar so nekatere stvari skupne vsem uporabnikom. Pojasnjujemo kako se navaditi na zobno protezo in kako vzdržujemo zobno protezo, da bo nošenje prijetnejše.

Kako se navaditi na zobno protezo?

Prvih nekaj tednov po namestitvi zobne proteze zahteva nekaj privajanja in potrpežljivosti. Občutite lahko bolečino ali neugodje, vendar pa se boste z vsakim nadaljnjim dnem počasi navadili na nov občutek v vaših ustih. Če po nekaj tednih ne boste občutili udobja, na to opozorite vašega zobozdravnika, saj utegne biti potrebna le manjša prilagoditev proteze.

Ob nošenju zobne proteze se pogosto pojavijo naslednji simptomi:

 • Občutek polnih ust – Novi uporabniki zobne proteze pogosto pravijo, da je njihova proteza prevelika in da potiska naprej njihove ustnice. Ta občutek je popolnoma normalen. Usta so zelo občutljiva, zato se vam bodo spremembe vselej zdele nekoliko čudne. Ko se boste navadili na zobno protezo, bodo ti občutki postopoma izginili.

 • Na začetku vas lahko nova proteza na določenih mestih ožuli in vam naredi ranico – Takšne ranice, predvsem če se ne celijo več kot 15 dni, utegnejo biti nevarne. Zato se v takem primeru čimprej oglasite pri svojem zobozdravniku, da vam prilagodi vašo zobno protezo.

 • Več sline kot običajno – Ko se vaša usta privajajo na zobno protezo, lahko občasno proizvedejo več sline kot običajno. Sčasoma se bo proizvajanje sline umirilo, zato bodite brez skrbi.

 • Refleks bruhanja – Če med vstavljanjem ali odstranjevanjem zobne proteze zaznate refleks bruhanja, je to zgolj reakcija na vstavljanje oz. odstranjevanje predmeta, na katerega še niste navajeni. Bolj ko se boste privadili nanjo in se sprostili, redkeje se bo ta občutek ponavljal. Refleks bruhanja lahko povzroča tudi zobna proteza, ki sega pregloboko v ustno votlino, zato v primeru ponovitev občutka opozorite svojega zobozdravnika, ki lahko izvede določene manjše prilagoditve.

Hitri nasveti kako se navaditi na protezo:

 • Prva 2-3 tedne nositi zobno protezo tudi ponoči

 • Čimveč govoriti in brati naglas

 • Hrano na začetku jemati v majhnih koščkih

 • Če se pojavi ranica zaradi žulja, poklicati zobozdravnika.

Vzdrževanje zobne proteze

Vzdrževanje zobne proteze zahteva pravilno ravnanje s protezo, ustrezno čiščenje in pravilno nošenje proteze.

Kako vzdržujemo zobno protezo:

 • Z zobno protezo ravnajte previdno saj se ob padcih lahko poškoduje in zlomi.

 • Sperite in poščetkajte zobne protezo vsaj dvakrat dnevno z navadno milnico.

 • Za čiščenje zobe proteze ne uporabljajte zobne paste, saj je le ta abrazivna in v protezi naredi mikroskopske praske, ki nato povzročajo nabiranje plaka in zobnega kamna na zobni protezi.

 • Za čiščenje uporabljajte mehko ščetko ali ščetko, ki je posebej oblikovana za čiščenje zobnih protez. Izogibajte se uporabi trdih zobnih ščetk, saj lahko le te protezo poškodujejo in obrabijo. Nežno poščetkajte celotno površino proteze.

 • Čez dan je tudi priporočljivo sprati protezo po vsakem obroku. Poleg milnice za čiščenje zobne proteze lahko uporabljate tudi tablete za čiščenje protez, ki imajo antibakterijski učinek ter pomagajo pri čiščenju plaka in madežev iz bolj nedosegljivih mest proteze.

 • Pri čiščenju zobne proteze NE uporabljajte belilnih pripravkov, alkohola, razkužila za roke, saj lahko poškodujejo rožnati del vaše proteze.

 • Ko zobne proteze ne nosite, jo shranite v kozarcu vode ali raztopine za čiščenje protez zato, da se ne izsuši, razpoka ali spremeni obliko.

 • Proteza se nosi po noči samo prva 2-3 tedna, da se pacient čimprej na protezo

  Potem se nošenje zobne proteze ponoči odsvetuje, da se sluznica in mišiče tekom noči spočijejo.

Kdaj je zobna proteza prava odločitev?

Zobna proteza je dobra in poceni rešitev za paciente, ki nimajo svojih
zob. V določenih situacijah izdelava totalne proteze ni možna predvsem
zaradi slabe čeljustne kosti oz.njenega neustreznega oblika.

Takrat se pacient lahko odloči za totalno protezo podprto z implantati. Preberite več o totalni zobni protezi na implantatih, ki je postala zelo pribljubljena rešitev sodobnega zobozdravstva.

Poznamo še druge rešitve ZOBNE PROTETIKE. Preverite kaj ponujajo in ali so primerne za vas.

Vas zanima ali je zobna proteza primerna za vas?

Vrhunska zobozdravstvena ordinacija in RTG diagnostični center v katerem na strokoven, sodoben in profesionalen način skrbimo za najpomembnejše – Vaše zdravje in lep nasmeh.

O podjetju

Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2022 Vse pravice pridržane

CBCT/3D slikanje čeljusti

Aparat zajame več posameznih posnetkov (prerezov) določenega predela in jih združi v celoto. Na ta način dobimo 3D prikaz, torej ne samo višino in širino, temveč tudi globino. CBCT posnetki se uporabljajo v primerih načrtovanja bolj kompliciranih kirurških posegov, kot so vstavljanje implantatov, komplicirane odstranitve cist in neizrazlih modrostnikov, sum na skrite prelomne čeljusti ipd.

RVG lokalni posnetek

Če želimo bolj natančno sliko določenega predela z veliko natančnih detajlov, naredim RVG lokalni posnetek s katerim zajamemo področje 1-2 zoba, posamzeno razpoko, plombo ali granulom.

Ortopan posnetek

Pri prvem pregledu pacienta v našem centru obvezno naredimo ortopantomagrski posnetek (ortopan). S tem posnetkom zajamemo področje obeh čeljusti in sosednjih tkiv in struktur. Zato je ortopan odličen za ugotovaljanje začetnega stanja pred načrtovanjem nadaljnega zdravljenja. Odličen je tudi za občasne kontrole zdravja ustne votline