loading

Zobna protetika

Zobna protetika pomeni izdelavo protetskih nadomestkov ki nadomestijo izgubljene ali poškodovane zobe.Zobna protetika je lahko fiksna ali snemna.Za določitev ustrezne protetske terapije potreben je stomatološki pregled (povezava) in ustrezen RTG posnetek zobovja (povezava).

Fiksna zobna protetika

Fiksna zobna protetika vključuje zobne prevleke in zobne mostičke ki se TRAJNO CEMENTIRAJO na zobe.

Zobne prevleke nadomestijo pomanjkljivosti posameznega zoba,zobni mostički pa nadomestijo manjkajoče zobe  s predhodnim brušenjem sosednjih zob,ki postanejo nosilci mostička.

V kliniki Skylab Vam izdelamo začasno protetsko rešitev (začasno prevleko ali začasni mostiček),s katero lahko normalno funkcionirate dokler ne izdelamo trajno prevleko ali trajni mostiček

 

Materiali iz katerih so izdelani fiksnoprotetski izdelki so:

 • kovinska keramika – kakovosten material za mostičke in prevleke.Kovinsko ogrodje je izredno obstojno,videz je soliden.
 • polna keramika  je vrhunske kakovosti in videza.Izdelana je iz biokompatibilnega materiala ki v ustih ne izzove alergijske reakcije. Daje popolnoma naraven videz in lepoto pravega zoba.

Keramične inlay / onlay zalivke

V primeru večje poškodbe zoba se odločimo za izdelavo keramičnih inlay-ev in onlay-ev. To so zalivke, ki se izdelajo s sodobno tehnologijo v zobotehničnem laboratoriju in se v stomatološki ordinaciji pritrdijo na zob. So izredno kakovostne in obstojne.

Snemna / Mobilna zobna protetika

Pri snemni oz. mobilni zobni protetiki mislimo na zobne proteze, ki se lahko snamejo in pozneje ponovno vstavijo v usta. Zobna proteza je prava odločitev, kadar je v ustih premalo zob za izdelavo zobnega mostička. Zobne proteze so lahko:

 • delne zobne proteze

 • totalne (popolne) zobne proteze, če je pacient  v celoti brez zob.

Pri totalni zobni protezi je odlična rešitev  pritrditev na dva ali na štiri implantate (all 4 system – vgradnja zobnih implantatov).

Fiksna zobna protetika vključuje:

Kaj je zobna protetika?

 •  zobne prevleke
 • zobne mostičke,  ki se trajno cementirajo na zobe.

  Zobne prevleke nadomestijo pomanjkljivosti posameznega zoba, zobni mostički pa nadomestijo manjkajoče zobe, seveda s predhodnim brušenjem sosednjih zob, ki postanejo nosilci zobnega mostička. V kliniki Skylab vam izdelamo začasno rešitev, s katero lahko normalno funkcionirate dokler vam ne izdelamo vaše zobne prevleke ali zobnega mostička. K trajnosti izdelane zobne prevleke ali zobnega mostička veliko prispevajo  redni obiski zobozdravnika in ustna higiena.

  Keramične prevleke in zobni mostički ponujajo rešitev pacientom, ki se ne odločijo za zobne implantate (vsadke).

Zobna protetika pomeni uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, ki estetsko in funkcionalno nadomestijo zobe. Zobna protetika se deli na:

 • snemna/mobilna zobna protetika – delne in popolne zobne proteze

 • fiksna zobna protetika –  zobni mostički, s katerimi nadomeščamo del niza zob, posamezne zobne krone in keramične zobne luske.

Z uporabo omenjenih protetičnih rešitev rešujemo težave izpuljenih, odpadlih, zlomljenih, potemnjenih in drugače poškodovanih ali izgubljenih zob.

Kovinska keramika

Kovinska keramika je kakovostna rešitev za nadomestitev manjkajočih zob. Kovinsko ogrodje je izredno obstojno, videz kovinskokeramične prevleke je soliden, posebej za prevleke izdelane na zadnjih zobeh. Običajna kovinska keramika je sestavljena iz keramičnih zobnih kron na osnovi kobaltove zlitine s kromom.

Brezkovinska keramika

Zobna krona iz čiste keramike, vrhunske kakovosti in videza. Izdelana je iz biokompatibilnega materiala, ki v ustih ne izzove alergijske reakcije. Idealna je za vse privržence naravnega videza. Zobne krone izdelane iz brezkovinske keramike včasih ne prepoznajo niti sami zobozdravniki. Take protetične nadomestke imenujemo nekovinska zobna keramika in jih zaradi estetskih lastnosti najpogosteje postavimo na sprednje zobe.

Posamezna zobna krona iz čiste keramike na zobu, ki ima lep bel odtenek, daje popolnoma naraven videz in lepoto pravega zoba.

Vas zanima cena zobne proteze, zobnega mostička ali druge storitve zobne protetike?

Vrhunska zobozdravstvena ordinacija in RTG diagnostični center v katerem na strokoven, sodoben in profesionalen način skrbimo za najpomembnejše – Vaše zdravje in lep nasmeh.

O podjetju

Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2022 Vse pravice pridržane

CBCT/3D slikanje čeljusti

Aparat zajame več posameznih posnetkov (prerezov) določenega predela in jih združi v celoto. Na ta način dobimo 3D prikaz, torej ne samo višino in širino, temveč tudi globino. CBCT posnetki se uporabljajo v primerih načrtovanja bolj kompliciranih kirurških posegov, kot so vstavljanje implantatov, komplicirane odstranitve cist in neizrazlih modrostnikov, sum na skrite prelomne čeljusti ipd.

RVG lokalni posnetek

Če želimo bolj natančno sliko določenega predela z veliko natančnih detajlov, naredim RVG lokalni posnetek s katerim zajamemo področje 1-2 zoba, posamzeno razpoko, plombo ali granulom.

Ortopan posnetek

Pri prvem pregledu pacienta v našem centru obvezno naredimo ortopantomagrski posnetek (ortopan). S tem posnetkom zajamemo področje obeh čeljusti in sosednjih tkiv in struktur. Zato je ortopan odličen za ugotovaljanje začetnega stanja pred načrtovanjem nadaljnega zdravljenja. Odličen je tudi za občasne kontrole zdravja ustne votline