loading

Parodontoza – parodontalna bolezen

Kaj je paradontoza?

Parodontoza je bolezen zobnega tkiva in kosti,ki podpira zobe.

Najpogosteje nastane zaradi nepravilne in nezadostne higiene ustne votline. Nekatere raziskave so pokazale,da ima 80% slovenskih prebivalcev eno od  oblik parodontalne bolezni.Sodi med najpogostejše vzroke za izgubo zob pri odraslih pacientih.Gre za zahrbtno bolezen,ki jo pcient pogosto spregleda.Najpogosteje jo odkrije zobozdravnik.

V Skylab dentalnem in diagnostičnem centru že vrsto let odkrivamo zgodnje znake parodontitisa in opravljamo inicialno /začetno parodontološko terapijo – luščenje in glajenje korenin –  s katero dosegamo odlične rezultate v zdravljenju parodontalne bolezni.

Prvi znaki paradontoze so:

  • stalna krvavitev zobnega tkiva med ščetkanjem zob,

  • oteklo zobno tkivo intenzivno rdeče barve,

  • neprijeten zadah in okus v ustih,

  • preobčutljivost zob,

  • »potujoči« zobje, ki se nagnejo in spreminjajo svoj položaj.

Kako nastane parodontoza – parodontalna bolezen?

Povzročajo jo zobne obloge, ki se zaradi nezadostne in nepravilne higiene nabirajo na površini zob in dlesni. V zobnih oblogah se nahajajo bakterije, ki dlesni razdražijo in izzovejo vnetje ali gingvitis. Zobnim oblogam, ki se na zobu strdijo, pravimo zobni kamen.
Če gingvitisa ne zdravimo, bakterije prodirajo vse globlje. Razgrajujejo in uničujejo obzobna tkiva in na ta način ločujejo zob od dlesni. Tako med zobom in dlesnijo nastanejo majhni prostori imenovani tudi zobni žepki. Gre za znake začetnega parodontitisa.
Žepki so idealno gojišče za bakterije, ki nadaljujejo z uničevanjem tkiv, kar povzroča majavost in izubo enega oziroma več zob. Takrat govorimo o napredovalnem parodontitisu.

Parodontalno bolezen lahko odkrijemo in preprečimo z rednimi zobozdravstvenimi kontrolami,  rentgenskimi kontrolami zobovja,  pravilno tehniko čiščenja zob in s profesionalnim čiščenjem zob pri zobozdravniku.

Ali ste vedeli?

Obstajajo posebne skupine prebivalcev, ki so še bolj izpostavljene tveganju za nastanek parodontalne bolezni. Mednje štejemo srčne bolnike, diabetike, kadilce, paciente, ki jemljejo imunosupresivna zdravila, nosečnice in najstnike

Če sodite v katero od zgoraj naštetih ogroženih skupin, vam priporočamo, da se naročite na brezplačen preventivni pregled, na katerem bomo ugotovili, ali so pri vas prisotni začetni oziroma napredovalni znaki, da se pojavlja paradontoza – parodontalna bolezen.

Vrhunska zobozdravstvena ordinacija in RTG diagnostični center v katerem na strokoven, sodoben in profesionalen način skrbimo za najpomembnejše – Vaše zdravje in lep nasmeh.

O podjetju

Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2022 Vse pravice pridržane

CBCT/3D slikanje čeljusti

Aparat zajame več posameznih posnetkov (prerezov) določenega predela in jih združi v celoto. Na ta način dobimo 3D prikaz, torej ne samo višino in širino, temveč tudi globino. CBCT posnetki se uporabljajo v primerih načrtovanja bolj kompliciranih kirurških posegov, kot so vstavljanje implantatov, komplicirane odstranitve cist in neizrazlih modrostnikov, sum na skrite prelomne čeljusti ipd.

RVG lokalni posnetek

Če želimo bolj natančno sliko določenega predela z veliko natančnih detajlov, naredim RVG lokalni posnetek s katerim zajamemo področje 1-2 zoba, posamzeno razpoko, plombo ali granulom.

Ortopan posnetek

Pri prvem pregledu pacienta v našem centru obvezno naredimo ortopantomagrski posnetek (ortopan). S tem posnetkom zajamemo področje obeh čeljusti in sosednjih tkiv in struktur. Zato je ortopan odličen za ugotovaljanje začetnega stanja pred načrtovanjem nadaljnega zdravljenja. Odličen je tudi za občasne kontrole zdravja ustne votline