loading

USTNA HIGIENA - Kako jo pravilno izvajamo

 • Kako neustrezna ustna higiena vpliva na vaše splošno zdravje?
 • Si redno umivate zobe in še vedno ni pravega rezultata?
 • Se ne najdete v ogromnem številu različnih pripomočkov za ustno higieno in ste zapravili že veliko denarja za izdelke, ki vam sploh ne ustrezajo?
Predstavljamo področje ustne higiene, njenega vpliva na zdravje, in kako se pravilno izvaja ustna higiena.

Kako ustna higiena vpliva na naše zdravje?

Za večino ljudi so ustne bolezni nekaj popolnoma ločenega od ostalih bolezni in stanj v organizmu, vendar pa je ustno zdravje neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Obolenja na področju ust pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika in na njegovo vsakdanje delovanje. Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja. Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana, predvsem na področju bolezni srca in žilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterih presnovnih motenj. Skrb za zdravje obzobnih tkiv in ustno higieno je posebno pomembna pri bolnikih s sladkorno boleznijo, saj so njihova obzobna tkiva bolj občutljiva za razvoj vnetja. Kronični bolniki morajo poleg rednega umivanja zob skrb nameniti tudi rednim zobozdravniškim pregledom. To prispeva k pravočasnemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in hkrati tudi k boljšemu obvladovanju njihove primarne kronične bolezni. Primerna ustna higiena in posledično ustno zdravje preprečuje nastanek bolezni v ustni votlini, ki lahko vodijo tudi v izgubo zob.

Izguba več zob ima negativen vpliv na kakovost življenja in na samopodobo posameznika. Izgubljene zobe je sicer mogoče nadomestiti z različnimi zobozdravniškimi posegi (mostički, proteze, vsadki). Vendar se je treba zavedati, da noben nadomestek ne more v popolnosti nadomestiti naravnih zob, zato svetujemo preventivno posvečanje pozornosti primerni ustni higieni in ustnem zdravju.

Znanstveniki so ugotovili povezavo med določenimi bakterijami v ustih in celo vrsto resnih obolenj. V naših ustih prebiva več milionov bakterij, nekatere so dobre in koristne, druge pa slabe in škodljive.

Neustrezna ustna higiena in slabe bakterije v ustih povzročajo naslednje težave in obolenja:

 • Karies – Karies predstavlja eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Bakterije, ki so prisotne v zobnih oblogah, razgrajujejo sladkorje iz hrane v kisline. Te kisline raztapljajo zobno površino in prične se razvoj kariesa. Bolezen postopno napreduje in vodi do vnetja zobne pulpe in v končni fazi lahko tudi do izgube zoba. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vnos prostih sladkorjev (sladkorji, dodani med predelavo in proizvodnjo, ter sladkorji v sadnih sokovih, koncentratih sadnih sokov in medu) omejili na 10 % (50 g), še bolj idealno bi ga bilo omejiti na 5 % (25 g) celotnega energijskega vnosa.
 • Vnetje dlesni (gingivitis) – Okrog vsakega zoba je majhen obzobni žep, kjer se zaradi slabe ustne higiene prekomerno razmnožujejo bakterije. Zaradi prevelike količine bakterij se organizmu poruši obrambna sposobnost in pojavi se vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis.Gingivitis se lahko pojavi zelo hitro, že ob nekaj dnevni opustitvi ustne higiene.
 • Parodontalno bolezen  – bolezen, ki je tudi povezana s prisotnostjo zobnih oblog. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa te obloge otrdijo/mineralizirajo (nastaja zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje mehkih oblog in vodi v napredovanje bolezni. Vneta dlesen je zadebeljena, pordela in ob dotiku zakrvavi. Bolezen postopno napreduje, kost se prične raztapljati in tkiva , ki zob pripenjajo v kost, začnejo propadati. Zobje se razmajajo, bolezen postopno napreduje, kar na koncu pripelje celo do izgube zob. Poleg neustrezne ustne higiene je z nastankom parodontalne bolezni povezano kajenje. Kajenje je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tveganja tudi za nastanek raka ustnega predela.


Slabe bakterije lahko preidejo v kri in se na ta način transportirajo do oddaljenih organov. Tam, po najnovejših raziskavah, lahko izzovejo resne bolezni kot so:

 • reumatoidni artritis,
 • srčne bolezni,
 • pljučnica,
 • hepatitis,
 • alzhajmerjeva bolezen in
 • rak žrela.

Kako se lahko borimo proti slabim bakterijam?

 • Ščetke
 • Medzobne ščetke
 • Nitke
 • Ustne vode
 • Zobne paste ipd.

Pri nas so na voljo vsi najnovejši pripomočki, z veseljem pa vam tudi svetujemo, kakšna je ustrezna ustna higiena za vas.

Individualno svetovanje o ustni higieni izvajajo naši certificirani zobozdravniki v sodelovanju s podjetjem CURAPROX, svetovno znanim švicarskim proizvajalcem izdelkov za ustno higieno. 

Svetovanje o ustni higieni vključuje:

 • pogovor s pacientom in stomatološki pregled,
 • določanje ustnih predelov, ki so kritični za pravilno izvajanje higiene,
 • določanje ustreznih higienskih pripomočkov,
 • demonstracija in trening uporabe izbranih pripomočkov,
 • spremljanje izboljšanja tehnike čiščenja – kontrolni pregled čez deset dni in potem še čez en mesec.

Vsak udeleženec iTOP svetovanja ima na razpolago najbolj kakovostne CURAPROX higienske pripomočke!

Vas zanima cena iTOP svetovanja?

Vrhunska zobozdravstvena ordinacija in RTG diagnostični center v katerem na strokoven, sodoben in profesionalen način skrbimo za najpomembnejše – Vaše zdravje in lep nasmeh.

O podjetju

Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2022 Vse pravice pridržane

CBCT/3D slikanje čeljusti

Aparat zajame več posameznih posnetkov (prerezov) določenega predela in jih združi v celoto. Na ta način dobimo 3D prikaz, torej ne samo višino in širino, temveč tudi globino. CBCT posnetki se uporabljajo v primerih načrtovanja bolj kompliciranih kirurških posegov, kot so vstavljanje implantatov, komplicirane odstranitve cist in neizrazlih modrostnikov, sum na skrite prelomne čeljusti ipd.

RVG lokalni posnetek

Če želimo bolj natančno sliko določenega predela z veliko natančnih detajlov, naredim RVG lokalni posnetek s katerim zajamemo področje 1-2 zoba, posamzeno razpoko, plombo ali granulom.

Ortopan posnetek

Pri prvem pregledu pacienta v našem centru obvezno naredimo ortopantomagrski posnetek (ortopan). S tem posnetkom zajamemo področje obeh čeljusti in sosednjih tkiv in struktur. Zato je ortopan odličen za ugotovaljanje začetnega stanja pred načrtovanjem nadaljnega zdravljenja. Odličen je tudi za občasne kontrole zdravja ustne votline