loading

Živila za zdrave zobe in dlesni

Z zdravo prehrano ne bomo ohranjali le telesno zdravje, ampak tudi zdravje zob in dlesni. Predstavljamo živila, ki zobem in dlesnim koristijo  in pripomorejo k zdravju vaše ustne votline.

Živila, ki pripomorejo k zdravju zob in dlesni:

 • Jabolka – vsebujejo veliko vitamina C, ki deluje proti vnetjem dlesni.

 • Paprika – karotin v rdeče obarvani zelenjavi ohranja zdravo sluznico v ustih.

 • Špinača – zelena zelenjava, kot je špinača, kraktoročno naredi zaščitni film čez zobe, ki ščiti pred obarvanostjo, na primer s čajem ali rdečim vinom.

 • Zelje – vsebuje vitamin K in kalij za čeljustne kosti, ravno tako pa vitamin K zavira nastajanje kisline bakterij kariesa.

 • Naravni jogurt ali kefir – vsebuje kalcij za krepitev kosti, mlečno kislinske bakterije pa zmanjšujejo zobne obloge in preprečujejo nastanek vnetij.

 • Trdi sir – poleg visoke vsebnosti kalcija, trd sir naredi rahlo mastno zaščito na zobeh, ki nevtralizira bakterije kariesa.

 • Brusnice – vsebujejo polifenole (tako kot čaj), zaradi česar preprečujejo, da bi se na zobni sklenini nabirale zobne obloge. Pomembno: Ker so brusnice zelo kisle, jim pogosto dodajo sladkor, zaradi česar pa niso več tako zelo koristne za zdravje naših zob in dlesni.

 • Morske ribe – so dober vir vitamina D, ki pripomore k močnim zobem in čeljustnim kostem.

 • Oreščki – vsebujejo pomembne elemente, kot sta kalcij in fosfor, ki prispevata k zdravim zobem in dlesnim. Z grizljanjem mandljev, pistacij in orehov preprečujete bakterije, ki povzročajo gnilobo zob.

 • Čebula – surova čebula deluje antibakterijsko in pomaga v boju proti hudobnim bakterijam, ki povzročajo karies in bolezni dlesni.

 • Čaj poprove mete –  je primeren za grgranje pri vnetjih v ustni votlini in pri zobobolih. Dve čajni žlički svežih listov prelijte s skodelico vode.

 • Žvečenje semen koromača – osvežuje dih. Koromačeva zel z visoko vsebnostjo fosforja ohranja zobe zdrave.

Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab
Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab
Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab

Zdrava ustna sluznica je prva zaščita za vstop virusov in bakterij v naš organizem, zato je vsekakor smiselno jesti živila, ki ugodno vplivajo na zdravje ustne sluznice.

Živila za zdrave zobe in dlesni nam bojo v pomoč in podporo pri ohranjanju zdravih zob in dlesni, s čimer lahko preprečimo številne težave in bolezni zob. Poleg ustrezne prehrane, pa je zelo pomembna tudi ustrezna ustna higiena. 

Z rednim ščetkanjem in nitkanjem ohranjamo svoje zobe zdrave. Tako se znebimo delčkov hrane, ki bi s pomočjo bakterij začeli tvoriti zobne obloge, ki tvorijo kislino, ki načne sklenino in povzroča tudi druge bolezni zob in dlesni.

Želite izvedeti več o ustni higieni?

Vrhunska zobozdravstvena ordinacija in RTG diagnostični center v katerem na strokoven, sodoben in profesionalen način skrbimo za najpomembnejše – Vaše zdravje in lep nasmeh.

O podjetju

Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2022 Vse pravice pridržane

CBCT/3D slikanje čeljusti

Aparat zajame več posameznih posnetkov (prerezov) določenega predela in jih združi v celoto. Na ta način dobimo 3D prikaz, torej ne samo višino in širino, temveč tudi globino. CBCT posnetki se uporabljajo v primerih načrtovanja bolj kompliciranih kirurških posegov, kot so vstavljanje implantatov, komplicirane odstranitve cist in neizrazlih modrostnikov, sum na skrite prelomne čeljusti ipd.

RVG lokalni posnetek

Če želimo bolj natančno sliko določenega predela z veliko natančnih detajlov, naredim RVG lokalni posnetek s katerim zajamemo področje 1-2 zoba, posamzeno razpoko, plombo ali granulom.

Ortopan posnetek

Pri prvem pregledu pacienta v našem centru obvezno naredimo ortopantomagrski posnetek (ortopan). S tem posnetkom zajamemo področje obeh čeljusti in sosednjih tkiv in struktur. Zato je ortopan odličen za ugotovaljanje začetnega stanja pred načrtovanjem nadaljnega zdravljenja. Odličen je tudi za občasne kontrole zdravja ustne votline